TUFFA RACE PÅ NORSK ARENA

Svåra väderlekar börjar bli praxis på Rudskogen

Tung blåst och en hel del regnskurar mötte Radical Cup Scandinavia när startfältet äntrade Rudskogen Motorsenter i Norge.

Jani Hjerppe låg som vanligt i topp och slog till med ett rasande snabbt varv i kvalet vilket gav honom pole framför titelförsvarande Erik Stillman och hemmaföraren Jørn Martin Aalerud. Resultathungriga Filip Svensson och Seppo Mäntylä jagade tätt efter.

Det första sprintracet gav svåra förhållanden då regnet kort innan start började falla. Med regnljusen på började en stenhård kamp i toppen där Erik Stillman hittade ledningen före Jørn Martin Aalerud. Jani Hjerppe fick inte till starten och fick istället hårt försvara sig mot Filip Svensson samtidigt som han jagade mot Aalerud.

Med bara några varv kvar till målflagg försökte sig Hjerppe på en riktig dykare på Aalerud vilket tråkigt nog resulterade i en mindre kontakt. Aalerud klarade sig oskadd undan men Hjerppe hade inte samma tur då Svensson som låg tätt bakom inte hade lucka nog att väja. Kollisionen var oundviklig och båda förarna fick bryta loppet.

Bakom ledarkvarten hade Seppo Mäntylä, Michael Kullzén och Thea Olsen fått upp bra fart och med den framförvarande olyckan kunde Fangiofinnen smita upp på tredje plats medans Erik Stillman tog en säker vinst före Aalerud.

Till race två hade vattnet försvunnit och det var dags att åka riktigt fort igen! Stillman satte direkt upp ett grymt tempo med Hjerppe tätt bakom sig. Erik lät sig dock inte stressas och kunde efter flera fajter ändå hålla serieledaren bakom sig och segla in i mål som vinnare med en sekund till godo.

Aalerud kunde inte riktigt matcha tempot och hade ett relativt odramatiskt race som resulterade i en tredje plats och flera fina poäng in på kontot! Desto hårdare var det i kampen om fjärde plats där Filip Svensson med en hastigt reparerad bil fick tung uppvaktning av Seppo Mäntylä som den här säsongen visat på ett rejält uppsving i sin racepace. Filips erfarenhet bakom ratten tjänade honom väl och han kunde till slut köra i mål som fyra med Mäntylä bara två tiondelar bakom sig!

Endurance har historiskt varit en tuff historia på Rudskogen, men i år undvek RCS några större dramatiska händelser.
Hjerppe, som under helgen satte gott om snabbaste varv, ville inte längre bli snuvad på vinsterna av Stillman och satte därför upp ett ruskigt tempo i ett försök att hålla Erik bakom sig.

Initialt fungerade detta alldeles utmärkt och en säker lucka skapades. Med lätta regnstänk som sedan övergick till bländande solsken stressades dock Finländarens däck hårt och tempot föll av kraftigt i loppets senare skede. En intensiv jakt från Stillman började och den unge Svensken jagade ikapp en lucka på flera sekunder tills det under sista varvet bara skiljde någon billängd mellan förarna. Hjerppe gav sig dock inte och kunde med ytterst lite marginal ta sin första och enda seger för helgen.

Jørn Martin Aalerud fick återigen se sig besegrad av ledarduon men kunde trots detta köra hem sin SR3 RSX till en säker tredjeplats. En stabil helg för hemmaföraren som haft problem med att ta sig i mål tidigare under säsongen.

Tråkigt nog fick inte publiken njuta av en photo finish mellan Filip Svensson och Seppo Mäntylä denna gång då Filip tryckte på i ett övertygande tempo i jakten på poäng. En bit bakom fick Bo Eliasson, Thea Olsen och Ole Jacob Nilsen visa på sina uthålligheter när de efter 45 minuters körning i växlande väderlek kunde avsluta helgen med en säck färska, fina poäng i bagaget!

Rudskogen har återigen levererat fantastisk racing och banan har blivit något av en favorit bland förarna i RCS som varje år ser fram emot “mini-spa”. Nu väntar de två sista loppen på kalendern i form av Gelleråsen och Kinnekulle, även dessa banor som genom åren fått adrenalinet att skjuta i höjden när Radical bjudit upp till race!

Radical Sweden & RCS vill uttrycka sin djupaste sorg för den funktionär som under helgens tävlingar på Gelleråsen tragiskt nog avled efter en olycka. Våra tankar går till den avlidnes familj och närstående i denna svåra tid.

 

 

Translate »