REGN ELLER SLICKS?

RCS Karlskoga bjöd på några av säsongens mest spännande race i kampen om titeln.

Jani Hjerppe inledde helgens körningar med en ledning på hela 34 poäng, en ganska bra bit framför regerande mästaren Erik Stillman och säsongsdebutanten Filip Svensson. Frågar var om den snabbe finländaren kunde dryga ut sin ledning ytterligare?

Till kvalet möttes förarna av ett kraftigt regnväder vilket gjorde allt än mer spännande. Filip Svensson och Erik Stillman satte högt tempo och låg rätt obehindrade i toppen fram tills slutet på passet när Jani Hjerppe på det absolut sista varvet lyckades smälla till med ett riktigt kanonvarv vilket sköt upp serieledaren till pole position! Även Seppo Mäntylä hade bra pace och höll jämna steg med topp tre. Jørn Martin Aalerud, som haft en otursfylld säsong, hittade inte riktigt rätt men kunde ändå lägga sig strax efter Mäntylä.

Helgens första race blev en riktigt chansning för flera av teamen när de möttes av en snabbt upptorkande bana. Åskådare kunde konstatera att de flesta av förarna satsade på regndäck medans några vågade sig ut på slicks. Erik Stillman valde slicksen ihop med Thea Olsen och Jørn Martin Aalerud i hopp om att solen skulle torka upp banan såpass under loppets gång att de kunde köra ikapp och köra förbi mot slutskedet av tävlingen.

Starten var en riktigt höjdpunkt när Jani Hjerppe fick kämpa för allt vad han var värd mot en hårt attackerande Filip Svensson som under en del av racet låg i ledning. En riktigt häftig omkörning på Svensson gjorde att Hjerppe kunde ta sig i mål som segrare med några få sekunder till godo. Seppo Mäntylä hängde länge med i segerstriden men tappade mot slutet av loppet när regndäcken började smälta på den halvtorra asfalten.

Chansningen med slicks blev ingen lyckad historia då banan inte riktigt var redo för torrdäck under majoriteten av loppet. Slicksförarna hade det ruskigt halt fram tills de absolut sista varven vilket gav regnförarna utrymme att öppna en lucka som inte gick att köra igen. Stillman kunde hämta igen mycket tid mot slutet men fick ändå nöja sig med fjärde plats en bit före Aalerud.

Race två bjöd på säsongens mest förvånande start där i stort sett alla misstag som kunde begås av de främsta förarna begicks inom loppet av en kurva. Jørn Martin Aalerud gjorde vad vi skulle vilja kalla en “sen inbromsning deluxe med extra allt” och missade totalt in i kurva ett, något som fick Norrmannen att göra en halv piruett framför Filip Svensson som tvingades köra rally genom sandfållan strax efter Stillman som även han tryckte på bromspedalen med stor optimism. Serieledande Hjerppe fick väja och bromsa ner rejält i kaoset vilket gav Thea Olsen chansen att smita mellan och ta över ledningen!

Senbromsarkvartetten lyckades efter några varv komma ikapp den unga Norskan som inte riktigt kunde stå emot de tuffa omkörningarna från Hjerppe, Svensson, Aalerud och Stillman. Hon fick dock en fin fajt med Seppo Mäntylä till publikens stora njutning.

Erik Stillman var riktigt hungrig på seger och körde stenhårt mot konkurrenterna och kunde efter en utdragen fajt ta sig om ledande Jani Hjerppe för att plocka sin första seger för helgen! Filip Svensson lyckades hålla sig på podiet men hade inte långt ner till Aalerud som började få upp bra med fart. Bo Eliasson lyckades också dra till med några riktigt snabba varv i sin PR6 på sjunde plats!

Kvalet till endurace ägdes av Jani Hjerppe som kunde kvala ut närmste konkurrent i form av Erik Stillman med en marginal på över en halv sekund, imponerande! Finnen var onekligen favorit för segern. Därefter skiljde det bara tre tiondelar mellan andre och femte plats vilket tydde på att det skulle bli ett tufft enduro i jakten på podium.

Stillman är dock inte någon som ger sig så enkelt och han gav sig tusan på att hänga med Hjerppes enorma tempo från starten av långloppet. En utdragen jakt kulminerade efter det obligatoriska depåstoppet när Stillman och Hjerppe kämpade över två varv med varandra. Stillman kunde till slut gå segrande ur striden och lyckades öppna en lucka till Hjerppe med minuter kvar av loppet. Luckan krympte många gånger men varvningar gav Stillman fördelen och han kunde ta sin andra seger för helgen före Hjerppe.

Jørn Martin hade ett riktigt bra race där få misstag begicks och han kunde ta sig in på en tredje plats en liten bit före Thea Olsen och Filip Svensson som besviket missade podiet denna gång. Seppo Mäntylä hade en stentuff batalj med unge Thea under större delen av loppet till åskådarnas stora nöje.

Tack vare det svåra första sprintracet så kunde Hjerppe trots Stillmans två segrar i helgen dryga ut sin ledning med blotta två poäng.

Med helgen på Karlskoga över återstår bara en racehelg för Radical Cup Scandinavia. Den sista veckan i september står Kinnekulle Ring som värd för vad som kan bli en rafflande final. Kommer Stillman kunna ta ikapp på Hjerppe och ta sin andra titel eller kommer Radical Masters esset från Finland att ta sin första Nordiska titel? Det skiljer även bara smulor mellan Svensson och Aalerud, vem tar hand om bronset?

 

 

 

 

There are a lot of points still available this season so i need to stay in front!

Jani Hjerppe

Förare, Alriksson Motorsport

Bilen var riktigt bra i helgen, nästan perfekt!

Erik Stillman

Förare, RacePromote Scandinavia

Translate »